SŁOWNIK SUBSTANCJI AKTYWNYCH

Nasze produkty wzbogaciliśmy o składniki naturalne. Zastosowaliśmy konserwanty o niższej szkodliwości i w niskich dawkach. Nie użyliśmy sztucznych zagęstników, a udział substancji syntetycznych ograniczyliśmy do koniecznego minimum. Receptury oparte są na odpowiednich dla skóry wrażliwej substancjach aktywnych. Dzięki temu nasze kosmetyki łagodnie i skutecznie pielęgnują skórę wrażliwą, co zostało potwierdzone w badaniach klinicznych udziałem osób ze skórą wrażliwą i alergiczną.

Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowymi opisami substancji aktywnych:

ALANTOINA

Alantoina- związek organiczny szeroko rozpowszechniony w świecie roślin- występuje m.in. w korzeniu żywokostu lekarskiego. W stężeniu 0,1-0,2 % wspomaga leczenie ran, łagodzi podrażnienia i przyspiesza regenerację komórek. Działa keratolitycznie- wspomaga naturalny proces złuszczania, co powoduje zauważalne wygładzenie naskórka.

BETA-GLUKAN

BETA-GLUKAN - otrzymywany z drożdży Saccharomyces cerevisiae stymuluje naturalne mechanizmy obronne skóry (pobudza układ immunologiczny), zwiększając jej zdolności do samoregeneracji. Działa antyoksydacyjnie i wspomaga naprawę uszkodzeń powodowanych przez promieniowanie UV. Pobudza fibroblasty do produkcji prekursora kolagenu, wykazując silne działanie przeciwzmarszczkowe. Redukuje szorstkość naskórka, łagodzi podrażnienia i wycisza skórę. Zalecany przy pielęgnacji skóry podrażnionej, suchej i wrażliwej z oznakami starzenia.

BIOTYNA

Biotyna - zwana także witaminą B7 lub witaminą H (od niemieckiego „haut” - skóra). Wpływa na polepszenie jakości skóry, włosów i paznokci. na polepszenie jakości skóry, włosów i paznokci. Niedobór biotyny prowadzi do łuszczącej się, wrażliwej na podrażnienia skóry, zwiększenia łamliwości paznokci oraz zmatowienia, a nawet wypadania włosów. Duża część wewnątrzkomórkowego metabolizmu zależy od pośredniego udziału tej witaminy. Biotyna wpływa na skład keratyny, wspomaga powstawanie wewnątrz komórkowych błon lipidowych i redukuje utratę wody przez skórę. Podsumowując, witamina H poprawia jakość suchej, łuszczącej się skóry i zmniejsza jej szorstkość. Zwiększa twardość paznokci i ich odporność na złamania. Włosy stają się grubsze, elastyczne i błyszczące. Biotyna chroni je przed przedwczesnym wypadaniem i odbarwieniem.

D-PANTHENOL

D-panthenol (prowitamina witaminy B5)- substancja czynna, nawilżająca, kondycjonująca. D-panthenol jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę – nie wywołuje reakcji w postaci podrażnienia skóry (zaczerwienienia, suchości, świądu). Dobrze wnika w naskórek, skórę i włosy, gdzie ulega przemianie do formy biologicznie czynnej. Nawilża- poprawia możliwości wiązania wody przez keratynę skóry, włosów i paznokci. Kondycjonuje włosy- pogrubia je i nawilża, nadaje połysk i ułatwia rozczesywanie. Przyspiesza ich wzrost. Działa aktywizująco na podziały komórek naskórka i skóry właściwej (fibroblastów). Łagodzi podrażnienia, działa przeciwzapalnie.

KERATYNA

Keratyna jest białkiem budującym warstwy powierzchniowe organizmów- występuje w zewnętrznych warstwach naskórka, paznokciach i włosach. Charakteryzuje się wysoką zawartością zawierającego siarkę aminokwasu cysteiny. Dwie cząsteczki tego aminokwasu tworzą między sobą połączenia i utrzymują ściśle zorganizowaną strukturę rdzenia włosa. Keratyna stosowana w preparatach do pielęgnacji włosów wbudowuje się w poszarpaną, zniszczoną strukturę włosów, wzmacniając je i pielęgnując. Hydrolizowana keratyna obniża także potencjał drażniący środków myjących. Keratyna jest także substancją higroskopijną, wchłaniającą wilgoć i wiążącą wodę, przez co wpływa na właściwe nawilżenie skóry i włókien włosa.

KOMPLEKS Z ALG NORI

Kompleks z alg NORI to morska substancja aktywna zawierająca aminokwasy, proteiny i polisacharydy z alg Nori, które zamknięte są w galaktomannanowej matrycy z drzewa Tara. W efekcie działania kompleksu włos jest odbudowany, lepiej nawilżony, łatwiejszy w układaniu. Włosy odzyskują swoja siłę i witalność, a efekt puszenia zostaje zniwelowany. Spośród wszystkich alg, Nori wyróżnia się jedną z największych zawartości protein (30%-50% suchej masy), posiada ona również wolne aminokwasy– głównie są to alanina, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy i tauryna. Dzięki wysokiej zawartości protein i aminokwasów Nori jest idealną algą do regeneracji i pielęgnacji włosów. Działanie restrukturyzujące zostało udowodnione w badaniach klinicznych. Pasma włosów zostały umyte szamponem, a następnie poddane działaniu preparatu na bazie alg Nori. Proces ten był powtórzony dziesięciokrotnie, a włosy pozostawiane były do wyschnięcia w kontrolowanych warunkach przez 24 godziny pomiędzy kolejnymi aplikacjami. Zmierzono siłę konieczną do przerwania włosa oraz jego maksymalną elastyczność. Pasma zostały zbadane przed i po aplikacji, porównując receptury alg NORI COMPLEX z Placebo.

L-HYDROXYPROLINA

L-Hydroksyprolina (LHP) to aminokwas charakterystyczny dla kolagenu- warunkuje jego stabilność termiczną. Stymuluje także jego produkcję w skórze- jest prekursorem syntezy kolagenu III. Dodatkowo wspomaga odbudowę włókien elastyny, które odpowiadają za jędrność i elastyczność skóry.

LIPOSOMY

Liposomy - są to drobne pęcherzyki mające zdolność przenikania między komórkami naskórka.Ich ściany zbudowane są z fosfolipidów, które zapewniają powinowactwo zarówno do warstwy wodnej jak i do warstwy lipidowej naskórka. Wnikają głęboko w skórę i ułatwiają dostarczanie substancji odżywczych, które wzbogacają NMF i cement międzykomórkowy. Wnętrze liposomu wypełnione jest substancjami czynnymi rozpuszczalnymi w wodzie, natomiast zewnętrzna warstwa gromadzi substancje rozpuszczalne w tłuszczach.

NIACYNAMID

Niacinamide , Witamina B3, amid kwasu nikotynowego - działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie,immunomodulacyjnie. Efektywnie stymuluje pracę fibroblastów, sprzyja syntezie kolagenu. Wpływa korzystnie na zawartość kwasów tłuszczowych i ceramidów w warstwie rogowej, dzięki czemu chroni przed utratą wody z naskórka. Spowalniając transfer melanosów do otaczających keratynocytów zabezpiecza prawidłowy proces pigmentacji, rozjaśnia plamy, wyrównuje koloryt cery. Jest hipoalergiczny. Pomaga w leczeniu trądziku różowatego, zmniejsza zaczerwienienia i łagodzi podrażnienia skóry.

OLEJ JOJOBA

Olej jojoba – płynny wosk o żółtym kolorze i lekko orzechowym zapachu. Wykazuje bardzo wysoką biozgodność ze skórą- szybko się wchłania penetrując do głębszych warstw naskórka. Jest bogaty w skwalen, fitosterole, witaminy A, E, F. Polecany do pielęgnacji zarówno skóry suchej, jak i tłustej i mieszanej. Stosowany w pielęgnacji włosów nawilża je, chroni, zapobiega łamliwości i dodaje blasku. Rozpuszcza osadzony na skórze głowy tłuszcz i zmniejsza kwasowość skóry - zwalcza dzięki temu nadmierne wydzielanie łoju, którego nadmiar stanowi czynnik drażniący dla cebulek włosów. Badania wykazały, że jojoba jest środkiem całkowicie bezpiecznym i nietoksycznym- nie zawiera składnika powodującego jełczenie, dzięki czemu produkty wytwarzanez dodatkiem oleju zachowują świeżość przez długi czas.

RUMIANEK

Rumianek ma działanie antyseptyczne, pobudza regenerację komórek, likwiduje podrażnienia skóry. Roślina powszechnie stosowana w kosmetyce z uwagi na swoje silne właściwości kojące, łagodzące zaczerwienienia i stany zapalne skóry.

RUTYNA

Rutyna - związek pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z kwiatów perełkowca japońskiego i z zielagryki, należący do grupy flawonoidów o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Skutecznie zwalcza wolne rodniki i zapobiega powstawaniu nowych. Zwiększa wytrzymałość naczyń krwionośnych i reguluje ich przepuszczalność – działa przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie. Działając synergistycznie z witaminą C pozwala na utrzymanie włókien kolagenowych we właściwej kondycji oraz hamuje ich degradację. Spowalnia także utlenianie witaminy C, dzięki czemu przedłuża jej działanie.

WITAMINA C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy jest aktywnym czynnikiem antyoksydacyjnym. Jest niezbędnado syntezy kolagenu- stymuluje enzymy odpowiadające za jego stabilizację. Utrzymuje prawidłowystan i czynność naczyń włosowatych. Wykazuje delikatne działanie złuszczające i wybielające. Chroni przed niszczącym działaniem promieniowania UV. Stosowana przy pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, z przebarwieniami.

WITAMINA E

Witamina E- naturalna witamina E stanowi mieszaninę tokoferoli (alfa, beta, gamma, delta). Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom jest powszechnie znana jako „eliksir młodości”. Wykazuje silne działanie przeciwulteniające- hamuje procesy starzenia się skóry związane z wpływem wolnych rodników. Zapobiega fotostarzeniu, czyli starzeniu skóry spowodowanemu niekorzystnymdziałaniem promieniowania słonecznego oraz chroni przed zamianami nowotworowymi skóry. Wzmacnia barierę naskórkową- wbudowuje się w struktury cementu międzykomórkowego warstwy rogowej i struktury błon komórkowych chroniąc je przed utlenianiem. Działa przeciwzapalnie, sprzyja gojeniu i regeneracji uszkodzonego naskórka, poprawia barierę lipidową naskórka, która ulega osłabieniu z wiekiem, dzięki czemu skóra staje się lepiej nawilżona, bardziej elastyczna, wygładzeniu ulegają drobne zmarszczki. Wykazuje także dobroczynny wpływ na skórę głowy i łodygę włosa- zabezpiecza wydzielinę gruczołów łojowych przed jełczeniem, co zapewnia dobrą jakość sebum i odpowiedni poziom nawilżenia włosa.

ZIELONA HERBATA

Zielona herbata (Camellia sinensis L.) bogata jest w polifenole oraz witaminy C, B, K i PP.Polifenole zawarte w zielonej herbacie chronią przed działaniem wolnych rodników- działają przeciwutleniająco i przeciwrodnikowo. Ekstrakt z zielonej herbaty łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry. Zawiera polifenol 3-galusan epigalokatechiny, który zmniejsza zapalenie skóry wywołane przez UVB. Pobudza krążenie krwi (teina), dotleniając tym samym organizm i uaktywniając odnowę komórkową. Dzięki teinie stymuluje także rozkład i wydalanie tłuszczy zalegających w tkankach podskórnych. Preparaty zawierające ekstrakt z zielonej herbaty przeznaczone są dla skóry wrażliwej, starzejącej się i narażonej na kontakt z zanieczyszczonym środowiskiem.